Hoppa till innehåll

6 december är det dags för årets julavslutning!

Temat är: Att starta och driva förlag  eller Att vara egenföretagare i förlagsbranschen

Varför startar man ett förlag? Hur väljer man inriktning? Hur blir man förläggare, och vad innebär det? Hur klarar ett litet, kanske enmansförlag, konkurrensen med de stora, kända förlagen? Vilket stöd finns att få?

Vi har samlat en panel av deltagare som pratar om hur det är att starta och driva förlag, och även om att vara t.ex. frilansande redaktör eller översättare. I panelen har vi Jeanette Rosengren från Kira förlag, Mårten Ericson från Bokförlaget Augusti samt Jessika Nord och Zara Szekér från Divinamedia publishing.

Moderator är Eva Malmström, rådgivare från Nyföretagarcenter syd, med egen erfarenhet från tidningsutgivning och redaktörskap på Aller Media. Deltagarna har erfarenhet av många olika roller i branschen. Den här kvällen delar de med sig av sina reflektioner, och det blir utrymme att ställa frågor.

 Kira förlag som finns i Malmö sedan 2007 siktar in sig på utgivning av lokala och regionala författare. Förläggare är Jeanette Rosengren som även arrangerar litterära och historiska vandringar i närområdet. Bokförlaget Augusti startades 2004 och ger ut litteratur med språkliga kvaliteter och fängslande ämnesval av svenska och utländska författare. Mårten Ericson är förlagschef och arbetar även som frilansande redaktör. Divinamedia Publishing startades 2020 av Zara Szekér och Jessika Nord där båda arbetar som förläggare och redaktörer. Utgivningen baseras på medfinansiering genom hybrid- eller partneravtal och förutsätter ett nära samarbete mellan förlaget och författarna. Nyföretagarcenter syd erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som driver eller funderar på att starta eget företag. Eva Malmström har mer än 20 års erfarenhet av arbete som redaktör och chefredaktör på Aller Media innan hon startade eget och nu bland annat jobbar med rådgivning.

Kvällen inleds med mat och vin/vatten, kaffe och kaka. Meddela om du har några särskilda kostkrav. Efter föredrag och frågestund har vi vårt traditionella boklotteri. Ta med en (1) bok från ditt jobb eller din bokhylla för att vara med. Boken får gärna ha anknytning till ett förlag eller en utgivning som du varit delaktig i, men det är inget krav. Alla som lämnar en bok till lotteriet får en lott och sedan drar vi vinnare tills alla böcker är utdelade.

Praktisk information:

Tid: Tisdagen den 6 december kl. 18.00–ca 20.30

Plats: Studentlitteratur, Åkergränden 1, Lund. Du kan ta tåget och gå av på Gunnesbo, eller åka buss 4 till hållplatsen Lund Mobilia.

Pris: 250 kr (studenter betalar 150 kr) inkl. mat, kaffe och kaka. Ta gärna med en gäst! Det går bra att betala i förväg till Förlagsklubben Syd med swish nr 123 694 30 05 eller via bankgiro nr: 405-3906.

Anmälan: Senast den 1 december till: Camilla Adolfsson <camilla.evalotta.adolfsson@gmail.com>

Om du inte är medlem än så går det bra att betala in medlemsavgiften, 200 kr, via swish eller bankgiro. Avgiften gäller för hela 2023. Skicka i så fall även ett mejl och berätta om inbetalningen. Tack!

Hjärtligt välkommen önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd