Årsmöte & Svenska PEN

pen

 

 

 

 

 

I år kombinerar vi årsmötet med ett angeläget seminarium om yttrandefrihet. Aldrig förr har det varit så enkelt att publicera sig och göra sin röst hörd som i dag – genom bloggar, sociala medier eller egenutgivning. Men samtidigt sker en parallell utveckling, där totalitära regimer inför digital censur och hotar eller fängslar författare som vill sprida det fria ordet. 

Vi har bjudit in Elnaz Baghlanian, kansliansvarig på organisationen Svenska PEN och redaktör för den internationella webbtidskriften Dissidentbloggen. Som samtalspartner har hon Per Bergström, tidigare fristadskoordinator i Malmö och aktiv PEN-medlem.

Författare har alltid varit, och är än i dag, mål för hot och förföljelse. Hundratals, om inte tusentals författare från hela världen är fängslade eller allvarligt förföljda helt enkelt för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Elnaz Baghlanian kommer att berätta om Svenska PENs arbete för att föra fram de hotade och fängslade författarnas sak och påminna om deras avgörande roll i demokratiarbetet världen över. Hur ser läget ut för yttrandefriheten runtom i världen i dag? Vilken roll spelar Dissidentbloggen? Och hur fungerar det så kallade fristadssystemet för hotade författare som vi har i Sverige?

PEN är en världsomfattande författarorganisation med 150 center i 104 länder som engagerar sig i yttrandefrihetsfrågor världen över. Det svenska centret grundades 1922 och är således en av organisationens äldsta center.

Praktisk information inför årsmötet:

Kl. 18.00 inleder vi med årsmötet.
(Årsmötet är för medlemmar som betalt årsavgift, övriga är välkomna kl. 18.30)

Kl. 18.30 serveras en enklare buffé med vin.

Kl. 19.00 börjar kvällens seminarium.

Plats: Gleerups, Hans Michelsensgatan 9, Malmö

Pris: 150 kr inklusive mat och dryck (för medlemmar och studenter). I mån av plats, ta gärna med en gäst till buffén/seminariet med start 18.30. Pris för gäster är 200 kr.

Om du inte har betalat årsavgift för 2016 går det bra att göra det på plats.

Anmälan senast tisdagen 1 mars kl. 12.00 till malin.arnberg@gleerups.se
OBS! Anmälan är bindande. Medtag gärna jämna kontanter.

Hjärtligt välkomna! 
önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd