Hoppa till innehåll

Årsmötet 2023

  • Blogg

Den 9 mars träffades vi för årsmöte 2023. Vi var ett trettiotal medlemmar som anslöt i bokförlaget Gleerups lokaler i Malmö och fick god mat och dryck i gott sällskap.

I år har Förlagsklubben Syd fått en del nytillskott i styrelsen: Hugo Nordland är ny ordförande och vi har fått in två nya ledamöter: Mathilda Ekman från Gleerups och Mårten Ericson från bokförlaget Augusti. Stort tack till avgående i styrelsen, Camilla Adolfsson, Shu-Chin Hysing och Mats Alm!

Efter årsmötet bjöd Zane Johansson, försäljningsansvarig på Livonia Print på följande föredrag:

 Bokens fysik – tekniker och trender

Dagens bokmarknad förändras snabbt. Ökat fokus på digitalisering, papperskris och förändrade konsumentbeteenden presenterar ständigt nya utmaningar för förlagen. Samtidigt har den tryckta boken fått en alldeles speciell ställning. I kampen om uppmärksamhet är det inte bara innehållet som räknas, utan även en boks yttre egenskaper. En boks utseende har blivit ett försäljningsargument och en konkurrensfaktor på ett sätt som vi kanske inte sett tidigare.

Men vilka möjligheter finns egentligen idag när det gäller tryck, binderi och efterbehandling? Hur kan man tänka kring hållbarhet? Och vad kan förlag och tryckerier förvänta sig av varandra? Vad finns det för olika tekniker att ta hänsyn till och välja bland? När är det värt att betala för en extra effekt, och när är det mest onödiga pengar?

Zane visade upp många olika fysiska exempel på olika tryck- och binderilösningar.

Hon visade också ett par av Livonia Prints mycket inspirerande filmer på Youtube, om bland annat foliering och prägling.