London!

Hos Christopher MacLehose

Förlagsklubben Syd genomförde tillsammans med Förlagsklubben i Stockholm en studieresa till London 11-12 maj med besök på tre vitt skilda förlag och en förlagsagent, där vi fick en intressant inblick i den brittiska förlagsvärlden utifrån olika perspektiv, kring redaktionellt arbete, marknadsföring, försäljning, rättigheter etc.

Vi besökte Dorling Kindersley, en del av Penguingruppen, i deras stora förlagshus på The Strand. De jobbar bl.a. med stora samproduktioner och många svenska förlag köper in rättigheter från dem.

Octopus Publishing Group ingår i Hachettegruppen och har en stark profil på den engelska marknaden. De berättade bl.a. om läget på den brittiska marknaden efter flera krisår och med kedjor som gjort konkurs.
Michael O´Mara Boooks har bl.a. gjort sig kända för sin goda förlagsnäsa och för att ge ut kontroversiella biografier, bl.a. Diana – Her True Story, som fanns i handeln 72 timmar efter att det sista ordet skrevs. De ger också ut många bästsäljande barnböcker.

Agenten Christopher MacLehose är en tungviktare inom engelsk förlagsvärld som satsat på översatt litteratur och var den som introducerade Henning Mankell för den engelskspråkiga världen, men framförallt för att ha köpt in rättigheterna till Stieg Larsson åt Quercus förlag och därmed startat en enorm framgångssaga för det förlaget.