Noveller på uppsving!

Länge var novellen en litteraturform som mottogs med tveksamhet från bokhandlare runtom i landet. De går inte att sälja, var det entydiga budskapet. Och många i branschen blev nog förvånade när förlaget Novellix startade år 2011 – hur kunde de tro så starkt på novellformatet? Och hur vågar de testa ett helt nytt produktformat à la pixiböcker för vuxna? Förlagsklubben Syd gästas av förläggaren och medgrundaren Erika Palmquist som berättar om förlaget Novellix exceptionella utveckling.

Novellix förlag har en tydlig och framgångsrik affärsidé: utgivning av klassiska och nyskrivna noveller i en tilltalande tappning. Novellerna ges ut i lättillgängligt pixiboks-format och omslagen formges konstfullt av olika formgivare och konstnärer.

Idén till Novellix föddes när Lena Hammargren, en av grundarna, befann sig på tågstationen i Uppsala. Hon ville ha något bra att läsa på tåget. Resan hem till Stockholm skulle bara ta 40 minuter så någon pocketbok skulle hon inte hinna läsa ut. Tågresan blev utan färdlitteratur, men efter att ha fått syn på Pixi-böckerna framme vid Pressbyråns kassa föddes istället idén till Novellix.

Våren 2011 publicerades de första novellerna, och sedan dess har företaget vuxit kraftigt. Idag har Novellix sju anställda och över 160 publicerade titlar bakom sig. Allt från Jens Lapidus till Simone de Beauvoir! Under sitt besök kommer Erika Palmquist att berätta för oss om förlagets utveckling, arbetssätt och framtidsplaner.

När? Torsdag 15 november kl 18.30–ca 20.30

Var? Barbro, Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10B, Malmö

Hur? Avgift: 100 kr för medlemmar, 75 kr för studenter på Förlagsutbildningen, 150 kr för icke-medlemmar. Inkl.lättare vegetarisk måltid och dryck. Meddela ev. specialkost. Vi tar både swish och kontanter.

Swishnummer: 123 694 30 05 (det går fint att betala i förhand mot uppvisande av överföring). Har du inte redan betalt medlemsavgift för 2018 så går det bra att göra det också i förväg eller på plats. Studenter erhåller fritt medlemskap.

Anmälan: senast onsdag 14 november till cecilia.ek@historiskamedia.se

OBS: begränsat antal deltagare, först till kvarn gäller. Anmälan är bindande.

Hjärtligt välkomna! önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd