Skarhults slott och den dolda kvinnomakten

Med hjälp av en gemytlig (och något skumpig) blå buss gick färden mot Skarhults slott utanför Eslöv där vi togs emot av självaste slottsfrun Alexandra von Schwerin.
Hon guidade oss sedan genom utställningen ”Den dolda kvinnomakten” som lyfter fram kvinnor från 1500-tal till 1900-tal som på olika sätt har styrt över slottet och dess ägor. Fantastiskt spännande, med många ögonöppnare.
 
Därefter avnjöts en måltid i slottscafét innan Alexandra von Schwerin, historikern Svante Norrhem och läromedelsutvecklaren Susanna Hedenborg intog scenen för ett engagerat samtal kring kvinnors roll och utrymme i läromedel och historieskrivning. Det blev en mycket intressant diskussion som visade att det på många vis är enklare sagt än gjort att ”skriva om” historien och läromedel. Men det uppkom även många kreativa idéer och nya förslag som förlagen, skolorna, läromedelsutvecklarna och beslutsfattarna bör ta till sig!
 
Tack till alla er medlemmar som engagerade er i samtalet och bidrog med kunskap, frågor och tankar. Ett extra stort tack skickar vi såklart till Alexandra von Schwerin, Svante Norrhem & Susanna Hedenborg.