Genren romance upplever just nu en boom. Allt fler förlag har fått upp ögonen för kärlekshistorier och erotik och många förläggare söker aktivt efter nästa storsäljare i klass med ”Femtio nyanser av grått”. I slutet av augusti avslöjade Malmöbaserade ljudboksförlaget Word Audio att de storsatsar på en ny utgivningslinje inom romance och erotik. Och i början av september meddelade Bonnierförlaget Forum att deras nya romance-imprint får namnet Lovereads. Dessutom har Malmöförlaget Queerlequin på senare år utmanat förlagsgiganten Harlequin med sina normbrytande kärlekshistorier. Förlagsklubben Syd har bjudit in litteraturforskaren Ann Steiner och författaren Frida Skybäck för ett spännande samtal kring fenomenet romance och dess uppsving under senare år.
Branschorganisationen Romance Writers of America definierar de två viktigaste kriterierna för genren romance så här: En kärlekshistoria ska vara central i berättelsen. Och den ska sluta lyckligt. Genren innehåller dock en mängd subgenrer och en bok klassad som romance kan se ut på väldigt många olika sätt. Det är läsning som lockar sina köpare – man räknar i dag med att det är den största litteraturgenren i västvärlden.
Genren har trots (eller på grund av?) sin popularitet väldigt låg status. I Sverige förknippas romance ofta med det internationella förlaget Harlequin, som startade sin svenska utgivning år 1979. Idag ger Harlequin ut fler än 1000 titlar varje år på den nordiska marknaden, och säljer omkring en miljon böcker om året bara i Sverige.
Ann Steiner är docent i förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet och har ett specialintresse för romance som fenomen. Vi har bjudit in henne för att delta i ett samtal tillsammans med författaren Frida Skybäck, som skriver populära romaner i subgenren historisk romance. Samtalet mellan dem leder in oss på en rad intressanta frågeställningar: Finns det någon förklaring till att uppsvinget sker just nu? Ses romance fortfarande som kiosklitteratur eller håller stämpeln på att tvättas bort? Kan man kalla romance för en feministisk genre trots att böckerna ofta skildrar stereotypa könsroller? Och slutligen: Har de romantiska berättelserna chans att bli förlagens nya kassako?
Plats: Historiska Media, Bantorget 3, Lund
Tid: Torsdag 12 oktober kl. 18.30 – ca 20.30
Avgift: 100 kr för medlemmar (80 för studenter), inklusive dryck och lättare förtäring. Ange i anmälan om du behöver specialkost. Vi tar både Swish och kontanter.
Swishnr: 123 694 30 05 (Det går fint att betala i förväg och visa upp kvittens på plats.)
Anmälan: senast tisdag 10 oktober till cecilia.ek@historiskamedia.se
Hjärtligt välkommen
önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd