Vi besöker ett unikt tryckeri med fokus på hantverk & hållbarhet

Efter denna fantastiska sommar är det äntligen dags för höstens första evenemang med Förlagsklubben Syd. Vi kommer att besöka Gammelhusets tryckeri i Lund, ett mikro-tryckeri som satsar på gamla tryckpressar och hållbarhet. I en tid då svenska förlag i allt högre grad trycker sina böcker i utlandet och via moderna storskaliga tryckerier med digitaltryck så finns parallellt ett stort intresse för gamla tryckmetoder. Hos Gammelhusets tryckeri kommer vi att få lära oss om tryckkonstens äldre tekniker, historia och utveckling.

Gammelhuset tryckeri, som grundades 2016, jobbar på gammalt vis med tryckpressar som i dag inte längre används i så stor utsträckning. Fokus ligger på kvalitet och hantverkskänsla framför kvantitet och digital exakthet. Man satsar också på att driva ett hållbart tryckeri med giftfria, miljövänliga färger och återvunnet papper – helst svensktillverkat. Ett par av deras tryckpressar är dessutom strömlösa bordspressar från förra sekelskiftet! Tryckeriet ger även kurser, både i hur man hanterar en så kallad digelpress och hur man skapar monoprints med gelatinplattor.

Under besöket kommer vi att visas runt i tryckeriet och lära oss mer om material, färg, mättekniker, typografi med mera. Vi får även en genomgång av den flera ton tunga Vandercook-pressen från 1960-talet, som används vid större format. Mer om tryckeriet: https://www.gammelhusettryckeri.com

På grund av begränsat utrymme kan Gammelhusets tryckeri endast ta emot 10 personer åt gången och därför arrangerar Förlagsklubben Syd två besök hos dem. Tisdag 4/9 och torsdag 6/9.

Plats: Gammelhuset tryckeri, Stora Råby Byaväg 84, Lund

Tid: Tisdag 4/9 kl. 18.30–20.30 och torsdag 6/9 kl. 18.30–20.30. Meddela i din anmälan vilken kväll du föredrar.

Ta sig dit: Kollektivtrafik: Från Lund C kan man ta buss 5 till hållplats Råbylund, sedan gå ca 10 minuter till adressen. Från Malmö åker man först tåg till Lund, sedan samma buss.

Avgift: 100 kr för medlemmar i Förlagsklubben Syd (70 kr för studenter på Förlagsutbildningen), inklusive kaffe/te med kaka.

Betalning: Vi tar både swish och kontanter. Swish-nr: 123 694 30 05 (det går fint att betala i förväg och visa upp kvittens på plats).

Anmälan: senast fredag 30/8 till feldterika@gmail.com

OBS: Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Hjärtligt välkommen önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd!