Vi gästar Serieskolan i Malmö

forlagsklubb_serieskolanBeskurenMalmö är onekligen Sveriges seriehuvudstad. Här finns flest serietecknare per capita, och en stor anledning till detta stavas Serieskolan. Här har välkända serietecknare såsom Liv Strömqvist, Sara Granér och Nanna Johansson studerat. Förlagsklubben Syd är nu välkomna att gästa Serieskolan i Kulturhuset Mazetti för en kväll. Missa inte detta spännande tillfälle!

Serieskolan startade 1999 och redan då fanns en bra grogrund i Malmö. Flera kommersiella serietecknare var verksamma i staden, liksom Egmont Kärnan, ett av världens största serieförlag. Men om man frågar folk i branschen vem som satte Malmö på seriekartan, så blir svaret: Fredrik Strömberg. Han var nämligen den som grundade serieskolan, tillsammans med serietecknaren Gunnar Krantz.

Fredrik Strömberg är än idag kursansvarig på skolan och han kommer att visa oss runt i lokalerna samt berätta om seriemediets historia, hur undervisningen går till och om hur förlagsverksamheten kring serier ser ut. Han kommer även att berätta om seriemediets stora uppsving under det senaste decenniet. Framgångarna för framförallt många kvinnliga serietecknare har lett till att intresset bland unga kvinnor har skjutit i höjden.

Efter besöket på serieskolan kommer vi även att få gästa galleriet Rum för serier, som ligger i samma kvarter. Seriefrämjandet startade detta galleri hösten 2015 med tanken att det ska vara en fast plats för serieutställningar.

Fredrik Strömberg är även ordförande i Seriefrämjandet, författare till ett flertal böcker om tecknade serier samt doktorand vid Malmö högskola med inriktning på seriemediet.

När? Torsdag 28 april kl 18:00

Var? Kulturhuset Mazetti, Friisgatan 15, Malmö

Hur? Avgift 100 kr (50 kr för studenter), medtag jämna kontanter. Om du inte har betalat årsavgift för 2016 går det bra att göra det på plats. Ingen förtäring ingår, men vi föreslår att de som vill gemensamt går för att äta/dricka efteråt.

Anmälan: senast onsdag 27 april kl 18.00 till cecilia.ek@historiskamedia.se

OBS: begränsat antal deltagare, först till kvarn gäller. Anmälan är bindande.

Hjärtligt välkomna! önskar Styrelsen för Förlagsklubben Syd