Hoppa till innehåll

Om ALMA-priset med Lars H Gustafsson

”Bra litteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet.”

ALMA-priset är instiftat till Astrid Lindgrens minne och världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Varje år utser en jury en eller flera pristagare som verkar i hennes anda och som värnar demokratiska värderingar. Lars H Gustafsson ingick tio år som medlem i juryn och kommer denna kväll att berätta om ALMA-priset och hur juryns arbete går till.

I mars varje år offentliggör juryn årets mottagare av ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award). Beslutet grundas på de hundratals nomineringar som inkommit från olika nomineringsinstanser i hela världen. Med bred kompetens inom barn- och ungdomslitteratur, barns rättigheter och läsfrämjande insatser granskar och bedömer juryn de olika förslagen för att sålla fram en eller flera pristagare. Priset på fem miljoner kronor delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare, oavsett språk eller nationalitet.

Lars H Gustafsson är barnläkare, författare och föreläsare med stort engagemang för barns rättigheter, föräldraskap, etik och livsfrågor.

Plats: Historiska media, Bantorget 3, Lund

Tid: Tisdag den 27 augusti kl. 18.30–20.00
Avgift: 150 kr för medlemmar (100 kr för studenter), inklusive dryck och förtäring. Gäster är välkomna i mån av plats och betalar 200 kr.
Ange i anmälan om du behöver specialkost.
Betalning: Vi tar både swish och kontanter. Swish-nr: 123 694 30 05 (det går fint att betala i förväg och visa upp kvittens på plats).
Anmälan: senast 23 augusti kl. 15.00 till Alexandra Hibolin, <alexandra.hibolin@svenskaakademien.se>

Är du inte medlem 2019 än så går det bra att betala medlemsavgiften, 200 kr, på plats eller i förväg via swish eller bankgiro.

 

OBS: begränsat antal deltagare, först till kvarn gäller. Anmälan är bindande.