Hoppa till innehåll

Inspirerande besök på Bokvärlden

  • Blogg

Förr var den dammig och full av gamla böcker. Sen kom pandemin som blev dödsstöten för den gamla bokhandeln. Då föreslog Theresa Benér, som älskade den sen hon var barn, att hon skulle ta över. Tillsammans med Peggy Eklöf rensade hon ut, städade och satte ny fart på Bokvärlden. Det blev succé. 

Ägarna känner sin stadsdel. Här finns historia, tillhörighet och kännedom, viktiga delar i att det går så bra. Om man har läst om Barnes & Nobles omsvängning i affärsidé så vet man hur Bokvärlden jobbar. Glädje, läslust, kunnande, kontakt. En del av affärsidén är att inte konkurrera med stora, dagsaktuella böcker, utan erbjuda sådant som inte är nytt men ändå omtalat och intressant. Men deckare till exempel, som finns i bulk på Ica en bit bort, det tar man inte in. För som Theresa säger: Vem köper en deckare dyrt på kvartersbokhandeln när den finns mycket billigare där!

Ingenting ligger på lager. Leveranser får de en gång i veckan. Relationen till distributörerna fungerar jättebra även för en så pass liten aktör. De har även pappershandel med kort och pennor och pussel, men det står faktiskt bara för omkring 15 procent av omsättningen.

Bokvärlden har massor av evenemang året runt. Man kan delta i bokcirklar och träffa författare som presenterar sina böcker. Evenemangen är nästan alltid fullbokade, numera får de säga nej ibland när förlagen hört av sig och vill ordna ett boksläpp. Hur får ni författarna engagerade när de kommer hit frågar vi. Svaret: Vi läser boken!